kalmar024_1_vad_wrWhippetrace är en inofficiell kapplöpningsvariant för whippethundar.Själva racet går över en gräsbana som är ca 137 meter lång och hundarna startas fyra och fyra ifrån en startbox.
Det som triggar igång jaktlusten är i själva verket en tyg- eller plast-trasa fäst i en lina som i sin tur manövreras med hjälp av en elmotor. Banan slutar i en sandgrop för att hundarna ska bromsas upp på ett mjukt och skonsamt vis.Under både träning och tävling måste hundarna bära munkorg på banan av säkerhetsskäl. Det är annars lätt hänt att någon kan få ett tjyvnyp i trängseln och ivern när trasan hinns ifatt i sand-gropen.
Munkorgen är gjord i mjukt läder och är mycket luftig för att inte vara obekväm eller hindra hundens andhämtning under loppet.
Under tävling bär hundarna också olikfärgade täcken för att lättare kunna skiljas åt av domarna.En whippetrace-tävling går till så att alla hundar springer två försöksheat med tidtagning.
När alla hundar har sprungit två heat var, (tiderna från bägge försöken summeras) sätts de ihop i finalheat med de fyra hundar som har de snabbaste tiderna i första finalomgången,
så kallad A-final.
I nästa finalomgång, B-finalen, kommer de hundar som fått långsammare tider i stigande ordning efter A-finals hundarna.

Det körs finaler så länge det finns hundar kvar. I sista finalen springer alltså de långsammaste hundarna. På så vis möts hundar som är ungefär lika snabba i varje final.

För att få tävla krävs att hunden har uppnått 12 månaders ålder och har tagit tävlingslicens genom att på tre försök få minst två godkända träningslopp.

Det förekommer inget spel på hundarna och man kan inte vinna pengar utan ”bara” ära och berömmelse, samt titeln: ”Årets vinstrikaste hane” resp ”Årets vinstrikaste tik”.
Det utses också ”Årets fem framgångsrikaste uppfödare”. Dvs de uppfödare vars hundar lyckats bäst på racebanorna under året.

Det delas inte heller ut några championat i whippetrace.

Whippetrace är en mycket rolig, och av hundarna, väldigt uppskattad aktivitet där de får utlopp för sin inneboende och sedan långt tillbaka framavlade jaktinstinkt.

Whippetrace-tävlingar är bara öppna för renrasiga whippets men på träning är alla hundar välkommna.

Foto: Klas Burén
Starten har gått!

Foto: Klas Burén
Hundarna accelererar i en otrolig fart.
Jakten på trasan är i full gång.

Foto: Klas Burén
Tio tassar av tolv i luften!!!

Foto: Klas Burén
Nu har vi den…!